1970'lerde Türkan Şoray'la, 1980'lerde Müjde Ar ve Hale Soygazi gibi devrin en önemli kadın oyuncuları, Atıf Yılmaz'ın filmlerinde çokça görev yapmıştır. 80'lerde özellikle kadın filmlerine ağırlık vermiştir. Atıf Yılmaz'a, 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından Sanatta Onursal Doktora payesi verildi. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en çok ödül alan yönetmen olarakta tarihe geçti. Atıf Yılmaz'ın son ödülü; Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında verilmekte olan geleneksel 'Aziz Nesin Emek Ödülü' oldu. Son olarak 2004 ylında Nurgül Yeşilçay'!ın oynadığı Eğreti Gelin filmini yönetti.
5 Mayıs 2006 akşamı İstanbul'da vefat eden Yılmaz, Zincirlikuyu Mezarlığı'na gömüldü. Atıf Yılmaz öldüğünde 100'den fazla film yönetmiş, 50'den fazla filmin senaryosunu yazmıştı. İlk evliliğini 1952'den 1962'te dek Nurhan Nur ile yaptı. Bu evlilikten 1956'da doğan kızı Kezban Arca Batıbeki, grafiker ve ressamlık yapmıştır. Atıf Yılmaz, boşanmasından sonra bir dönem Ayşe Şasa ile evli kaldı. 1974'te yazar Vedat Türkali'nin kızı Deniz Türkali ile evlendi ve ölene dek onunla evlliği devam etti.
Türk sineması içinde yer aldığı süreçte bir çok meslek örgütünün kuruculuğunda ve yönetiminde yer aldı. Türk sinema tarihinin 1950 sonrası evrelerini onun filmlerinde görmek ve gözlemlemek mümkündür. Her dönemin moda ve ticari akımları paralelinde filmler yapmıştır. Filmlerinde sıradanlaştırmadan tutturduğu kalite ile de örnek olmuştur. Sinema anlayışında sanattan çok ticari kaygıları gözlemlemek mümkündür. Türk sinemasının gişe yapan filmlerinde hep onun imzası oldu. Bu anlamda bir tarz olarakta Türk sinema tarihinde özel bir yere ve öneme sahiptir. Ayrıca Zeki Ökten, Yılmaz Güney, Şerif Gören, Ali Özgentürk, Halit Refiğ gibi ünlü yönetmenlerin yetişmesinde de büyük katkısı olmuştur.